Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/nytbarn.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/nytbarn.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Tegn på Ægløsning

Det kan være noget af en udfordring for dig, at finde ud af, hvad der er tegn på ægløsning. Selv med brugen af ægløsningstest, kan det virke helt håbløst at finde ud af, hvornår det er, at du har størst chance for at blive gravid.

Hvis du skal have en chance for at finde ud af, hvornår du har ægløsning, skal du i gang med at følge din menstruationscyklus nøje.

Hvornår har du ægløsning og hvad er tegn på ægløsning?

En menstruationscyklus kan variere meget fra kvinde til kvinde. En normal cyklus ligger mellem 21 og 28 dage, men det er ikke unormalt at have kortere eller længere cyklusser.

Når du har fundet ud af, om du har en rimelig regelmæssig cyklus, kan du tælle fra din første menstruationsdag og 14 dage frem, og så når du frem til cirka tids-området, hvor du normalt vil have ægløsning.

Vil du bruge en ægløsningstest for at finde ud, hvornår det er den rette tid, så er det på dette tidspunkt, at du skal begynde at måle. Du kan begynde med at måle 2 dage før og derefter tage en test hver dag, for at se, hvornår det er det rette tidspunkt.

Ægløsningstest

En ægløsningstest måler indholdet af det luteiniserende hormon LH  i din urin. Koncentrationen af LH stiger i dagene for ægløsning. Det er nemt at tage en test. Du skal tisse i en kop og dyppe tuden af testen i tis og vente i op til 5 minutter.

Tag din temperatur

Når du har ægløsning, får du en let forhøjet kropstemperatur. For nogle kvinder fungerer løsningen med at måle temperaturen for at se, hvornår du har chance for at blive gravid, rigtig godt. Det kræver at du begynder at måle din temperatur på daglig basis og fører en log-bog så du kan følge udviklingen.

Du kan finde programmer online, der tillader dig at føre en elektronisk dagbog over din temperatur. Tag din temperatur hver morgen, inden du er stået ud af sengen.

Udflåd

Op til ægløsningstidspunktet sker der en ændring i udflåd. Slimhinden i livmoderen producerer en tykkere, mere fedtet slim, der bevirker at det er nemmere for sædcellen at nå ægget. Du kan mærke på dit udflåd, at når det begynder at føles tykkere og minder lidt om æggehvide, der føles klistreret på fingrene, så er du ved at nå ægløsningstidspunktet. Du kan checke udflåddet ved at tage det imellem pege og tommelfinger, og se om det føles klistret og elastisk.

For at finde ud af, hvornår du har ægløsning, er det altså fornuftigt at benytte flere metoder. Det nemmeste er at du begynder at tælle dig frem til dagene, checker dit udflåd og tager en ægløsningstest, når det er tid.

Har du lyst til en mere dybdegående overvågning af din cyklus, så kan du benytte dig af temperaturmålinger.

Hvor længe kan ægget befrugtes?

Hver måned modnes et enkelt æg – nogle gange dog flere – i dine æggestokke og føres ud i æggelederen, hvor det venter på at blive befrugtet.  Ægget kan befrugtes i mellem 12 og 24 timer.

En sædcelles levetid er mellem 3 og 7 dage. Det betyder, at selvom du ikke dyrker sex i løbet af din ægløsningsperiode, så kan en sædcelle sagtens leve til at befrugte dit æg.  Hvis du gerne vil forøge dine chancer for graviditet, så er det en god idé at dyrke sex i dagene op til ægløsningstidspunktet, og ikke kun på selve dagen.