Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/nytbarn.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/nytbarn.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Facts om baby og stråling fra mobil, router og wi-fi

Der findes mange forskellige slags stråling i et hjem i dag. Alt fra mobilen og internetudstyret til sendemaster udsender stråler, men hvad er egentlig farligt og hvad er harmløst for den lille ny?

Det ser vi nærmere på i dette indlæg.

Der findes forskellige slags stråler

Der er mange slags stråler i vores omverden, og her i dette indlæg skal vi prøve at få styr på hvad der er op og ned blandt de elektroniske dimser i hjemmet.

Elektromagnetiske stråler (fx. mobilmaster)

De elektromagnetiske bølger finder vi hos fx. mobilmasterne, og det er noget af den stråling som er omdiskuteret. Der er dog aldrig rigtig fundet belæg for at det er decideret skadeligt for hverken børn eller voksne, men der er planlagt mere forskning på området i år ifølge netkablet.dk.

Men selv om der ikke er beviser for den skadelige effekt, så kender ingen jo effekten af det over en levetid, så det anbefales at både børn og voksne bruger headset ved brug af mobil i lang tid.

Der er dog ikke nogle grænseværdier for denne stråling i pasningsordninger og skoler, iflg. Dansk center for undervisningsmiljø (kilde), og det skyldes simpelt hen at der ikke er konkluderet nogen påviselig skadelig effekt.

Det kan måles i hjernen at den ophedes, når mobilen holdes tæt ved øret i længere tid.

Faktisk udsender alle elektroniske apparater og ledninger en mild form for denne stråling, og den tager vi os ikke af, men det kan blive mere koncentreret hvis man bor lige ved en stor mobilmast, og det er disse der har været en del debat om de seneste år.

Hvad kan man gøre?

Når det kommer til strålingen fra internetudstyr som routere og mobiltelefoner, så kan man som nævnt ovenfor bruge høretelefoner sammen med mobilen. Man kan også slukke internetudstyret, så routere ikke skyder Internet rundt i huset, når det ikke bruges.

Man kan også undgå at tale i mobilen under transport. Her skifter mobilantennen nemlig ofte sendemast, dvs. signalet forstærkes for at koble sig til nye antenner, og det øger mobilstrålingen.

Man kan også helt fravælge det trådløse internet, og kun bruge kablet internet. Dvs. man forbinder routeren med et internetkabel, som stikkes direkte ind i computeren, så der ikke er et trådløst signal i huset.

Det er dog lidt drastisk, men til gengæld giver det mere stabilt og hurtigere internet. Men det kan kun bruges til computeren, man kan ikke forbinde mobiler og tablets til sit bredbånd på denne måde.

I øvrigt stråler mobilen kun når man taler i den, så man kan roligt have den i lommen når den ikke er i brug.

Bør jeg flytte på landet for at undgå mobilstråling?

Dette er en skrøne.

Det viser sig nemlig, at hvis du flytter langt væk fra lov og ret, for at undgå mobilmasternes stråling, så skyder du dig selv i foden.

Din mobil vil nemlig skulle sende et kraftigere signal ud af stråling for at koble sig på, hvis den har vanskeligt ved at finde en sendemast.

Så med mindre du har tænkt dig at skrotte mobilen helt (og dine gæster og familie også har), så er det et dårligt træk at rykke langt væk fra masterne.

Men der kan være en fordel i at bo lidt væk fra masterne, men det er vanskeligt at sige før der er lavet mere forskning på området.